Verbaalia maanpuolustusta Ajatukset ja aatteet, joilla isänmaatamme ajetaan huonoon suuntaan tai estetään kulkemasta oikeaan, ovat suurin tällä hetkellä Suomea uhkaava tekijä, ja ne tulee selättää järkiperäisellä keskustelulla.

Laittomia kadunylittäjiä rankaistava kovemmin

Suomessa joku tälläkin hetkellä ylittää katua punaisen valon palaessa, vaikka laki tämän selvästi kieltää. Vaikka ylittäjät varmasti koittavat puolustella rikkomuksiaan sillä, etteivät jaksa odottaa valon vaihtumista viittä minuuttia, kun mistään ei tule auton autoa, eivät tällaiset perusteet ole riittäviä näin räikeään lain rikkomiseen.

Jatkossa näitä kovan luokan rikollisia on alettava jahtaamaan entistä vahvemmin asein. Jokainen kadunylityspaikka on varustettava turvakameroin, jotka valvovat laittomia kadunylittäjiä. Turvakameroiden kuvista jos pystytään sitten joku rikollisista tunnistamaan, häntä lähestytään oikeudellisin keinoin. Tietenkin myös henkilöt, jotka tavataan itse teossa, joutuvat vastaamaan tekosistaan.

Mikäli tekonsa myöntää ennen oikeudenkäyntiä, voi rikoksestaan selvitä muutaman tuhannen euron korvauksella, joka tilitetään liikenneonnettomuuksissa kärsineiden etujärjestölle, Seis Teiden Vaaralliselle Käyttämiselle ry:lle. "Tämä on tällainen pehmeämpi keino, jossa kovan luokan kriminaaleille annetaan mahdollisuus hyvittää pahoja tekojaan," kertoo STVK ry:n toiminnanjohtaja Andy Kotiloinen. Mikäli lainrikkoja kiistää ylittäneensä katua tai kieltäytyy yhteistyöstä, homma viedään oikeuteen.

Oikeudessa syytetty sitten tuomitaan sakkoihin ja ehkä vankeuteen. Sakot ovat muutaman tuhannen euron luokkaa ja vankeus tuomitaan käytännössä aina ehdollisena. Teoriassa on mahdollista, että syytetty vapautetaan syytteistä.

Ja ai niin! Oikeus tuomitsee syyllisen myös maksamaan satojen tuhansien eurojen korvauksia STVK:lle. Mutta tämä ei ole osa rangaistusta, vaan tässä on kysymys ihan puhtaasti hyvityksestä siitä, että on ylittänyt kadun, kun punainen palaa. Jos on valmis rikkomaan lakia, on oltava valmis myös maksamaan satoja tuhansia euroja hyvityksiä.

Hyvityksiä on myös syytä pitää pelotteina. Koska poliiseilla ei riitä resurssit kaikkien kadunylittäjien valvomiseen, on järkevää luoda tällainen rangais... siis hyvitysjärjestelmä, jotta tuomitut toimivat varoittavina esimerkkeinä muille.

"Joka kerta, kun kansalainen ylittää kadun punaisen palaessa, joku kuolee liikenneonnettomuudessa," kertoo Kotiloinen ja toteaa lakimuutoksen olevan erittäin tarpeellinen.

Pienet tai vähän suuremmatkaan epäkohdat järjestelmässä eivät haittaa, koska tärkeintä on saada vähennettyä lain rikkomista, riippumatta siitä, onko laki alunperinkään kovin mielekäs.

Kirjoittaja on ärsyyntynyt laittomaa nettilatailua ruotivaan lainsäädäntöön ja sitä puolustavaan argumentaatioon. Lisäksi hän ylittää kadun joskus punaisen palaessa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Yhtään ei ärtymystä huomaa ;)

Ihan kelvollinen s+

Tulikivenkatku ----

Kyllä mielstäni pitää antaa kunnon sakot (100-300 euroa) punaisia päin kävelemisestä. Jos autoilijatkin ajattelisivat samalla tavalla, että "ei jaksa odottaa kun ketään ei tule", ei liikennenvaloilla ole enää mitään merkitystä.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ihan mainiota satiiria, mutta kun tässä maassa aidosti suhtaudutaan siihen punaisia päin kävelemiseen (saati ajamiseen) juuri noin. Unohtuu, että liikennevalojen tehtävä on sujuvoittaa liikennettä, ei pakottaa odottamaan silloinkin kun muuta liikennettä ei ole. Rangaistusten pelossa, tai ihan vaan koska se on LAITONTA, ei uskalleta käyttää järkeä ja ylittää tietä valoista riippumatta silloinkaan kun on todettu että näin voidaan turvallisesti ja muita haittaamatta tehdä.

Tietysti myös liikennevaloissa olevat kamerat ja postissa tulevat sakot ovat jo todellisuutta tässä valvonnan luvatussa maassa.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Hyvä kirjoitus... ikävä vain, että jotkut ovat varmaan oikeasti tuota mieltä xP

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Meille muuten sönkötettiin koulussa, että punaisia päin käveleminen on aina väärin, koska "joku pikkulapsi voi nähdä ja ottaa oppia". Siis haloo... tuolla perusteellahan pitäisi kieltää suunnilleen kaikki paitsi hiekkalaatikolla kököttäminen!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Olen omille lapsilleni opettanut, ettei siihen pidä luottaa, jos valot ovat vihreät. Autoilijoihin ei pidä koskaan luottaa, vaan vasta sitten kun on varma siitä että lähestyvä auto on pysähtymässä, lähtee ylittämään katua.

Nykyäänhän tilanne autoilijoiden luotettavuuden suhteen taitaa olla vieläkin pahempi kuin silloin kun omat lapsemme olivat pieniä. Ikään kuin jokaisen ratin takana nyt olisi formulakuski tai rallikaahari.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

... tai ajokyvyltään heikentynyt vanhus. Ryhmä, jota ei näe otsikoissa, mutta joka aiheuttaa suuren osan liikenteen vaaratilanteista.

Toimituksen poiminnat