Verbaalia maanpuolustusta Ajatukset ja aatteet, joilla isänmaatamme ajetaan huonoon suuntaan tai estetään kulkemasta oikeaan, ovat suurin tällä hetkellä Suomea uhkaava tekijä, ja ne tulee selättää järkiperäisellä keskustelulla.

Pakollinen haltiakielenopetus suomalaisiin kouluihin

Olen ollut eri mieltä pakollisen ruotsinopetuksen kannattajien kanssa niin pitkään kuin jaksan muistaa. Nyt he ovat kuitenkin onnistuneet mahtavalla argumentaatiollaan kääntämään pääni, ja olen päättänyt alkaa kannattamaan pakollista ruotsin opetusta. Pohtiessani ruotsinkielen opetuksen pakollisuutta ja tajutessani sen tärkeyden, ymmärsin samalla, että täysin samoin perustein Suomen ylvään Jumalan siunaaman kansan tulee antaa kaikille koululaisilleen oikeus opiskella myös toista kieltä. Suomessa on nimittäin suomenruotsalaisten lisäksi ainakin yksi muu pitkään syrjitty kielivähemmistö, nimittäin haltiakieliset.

Haltiakieli on Suomessa todella harvinainen kieli, eikä sitä puhu äidinkielenään todistettavasti kukaan. Tämä johtuu epäilemättä siitä, ettei haltiakieltä eli sindaria opeteta pakollisena oppiaineena kaikille suomalaisessa koululaitoksessa opintojaan suorittaville ihmisille. Ovathan ihmiset, jotka haluavat pakottaa jokaiselle oikeuden opiskella ruotsia, jo kauan tienneet, että kielen oppimisen oikeuden pakolla antaminen kaikille ihmisille on kielen elinkelpoisuuden säilymisen ehdoton edellytys Suomessa.

Heille, jotka eivät sitä tiedä, kerrottakoon, että haltiakieli on lähtöisin J. R. R. Tolkienin kirjasarjasta Taru Sormusten Herrasta. Taru Sormusten Herrasta sijoittuu Keskimaa-nimiseen paikkaan, jossa elää hobitteja sun muita otuksia. Eräät näistä otuksista ovat haltioita, joista osa siis puhuu tietenkin haltiakieltä, joka tunnetaan myös nimellä sindar. Koska Taru Sormusten Herrasta -kirjat ovat ehdottomasti eräitä koko 1900-luvun merkittävimpiä kaunokirjallisuuden teoksia, on häpäisy ihmiskunnan kulttuurihistoriaa kohtaan, ettei haltiakieltä opeteta kouluissamme jo nyt.

On päivän selvää, ettei ruotsista ole pohjoismaiseksi yhteiskieleksi, koska edes suomalaiset "ruotsia" puhuvat ihmiset eivät ymmärrä riittävän hyvin mitä Pohjanlahden toisella puolella joristaan. Naurettavaksi touhu menee siinä vaiheessa, kun pitäisi vielä norjalaisia, tanskalaisia ja islantilaisiakin ymmärtää. Sen sijaan, jos saisimme vakuutettua muut pohjoismaat siitä, että haltiakieltä kannattaa vaalia sen merkittävän kulttuurisen arvon vuoksi, voisimme käyttää haltiakieltä Pohjoismaiden välisessä kaupankäynnissä ja politiikassa. Englantiahan nyt ei voi käyttää, koska Hitler.

Joku saattaa torpata ajatuksen pakollisesta haltiakielenopetuksesta kysymällä, että onko kielestä oikeasti mitään hyötyä. Vaikka en ole vielä elänyt kahta vuosikymmentäkään, eikä sanani tästä johtuen välttämättä paljoa paina, en ole elämäni aikana kuullut kenenkään valittavan, että jollekin olisi joskus ollut haittaa jonkin kielen osaamisesta. Tämän lisäksi haltiakielen osaaminen helpottaa muiden kielten oppimista. Samaten on muistettava, että haltiakieli on itseisarvona jo rikkaus, ja sen oppiminen pakolla lisää Suomen kansan henkistä pääomaa, ja saa meidät erottumaan kirkkaana timanttina muiden EU-maiden joukossa.

Lisäksi, kun suomalaisilla olisi suomenkielen ja ruotsin lisäksi vielä kolmas yhteinen kieli, sindar, olisi yhteinen kansallisidentiteettimme voimakkaampi kuin koskaan. Suomen ylväiden kansalaisten kilpailutahto isänmaan puolesta kasvaisi sellaisiin stratosfääreihin asti, että se ponkaisisi suomalaisen talouden ennennäkemättömään kasvuun ja toisi Suomelle suunnattomia verotuloja. Sindarin osaaminen johtaisi myös fantasiakirjallisuuden ystävien turistiryntäykseen Suomeen, ja suomalaiset kaupungit suurimmasta Helsingistä lähtien aina pienintä Kaskista myöten hyötyisivät turismin tuomista tuloista.

Haltiakielen opettaminen on aloitettava pikemmiten, ja kaikkiin suomalaisiin yliopistoihin on avattava koulutusohjelma, joka tähtää sindarinopettajan toimeen valtuuttavaan tutkintoon siten, että ensimmäiset opettajaopiskelijat aloittaisivat opintonsa jo ensi keväänä. Tämä ei riitä tyydyttämään tarpeita, minkä vuoksi aluksi haltiakielen opettajia on palkattava ulkomailta.

Kun haltiakielen ja ruotsin yhteiselosta pakollisina kielinä on saatu tuloksia, tulee niiden rinnalle ottaa vielä klingon noin kymmenen vuoden ajanjakson sisällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Aivan ehdottomasti kaikille pakollinen klingonin kielen opetus. Jo ennen sindarin opetusta. Tolkienin maailmahan on menneisyyttä. Star Trek ja klingon sen sijaan tulevaisuutta. Panostakaamme tulevaisuuteen!!

Inex .

Itse tykkään siitä kurkunnapsutushommasta, joku afrikkalainen heimo käsittääkseni kommunikoi tällä tavalla. Se pitää saada ehdottomasti pakolliseksi.

Kurkunnapsutuskieli toimii porttina muihin kieliin ja sitä rataa.

Sauli Liekari

Ensin voisimme opetella ottamaan kielemme pois suomenruotsalaisten persiistä ja miettiä sitten mitkä kielet ovat meille tärkeitä ja mitkä rikastavia....

Jyri Terttu

Käsittääkseni haltiakielen syrjintä on johtanut siihen, etteivät haltiat uskalla esiintyä julkisuudessa. Kyllä olisi hallituksella työsarkaa tämän(kin) väärinymmärretyn vähemmistön puolustamisessa! Blogistille iso kiitos vaikean ongelman esilletuomisesta.

Paavo Metsäluoma

Ja sindarhan perustuu kieliopillisesti vahvasti suomen kieleen (btw!).

Eli se on vahvasti pohjoismaisen kieliperheen sukulainen.

Tolkien otti, ymmärtääkseni, myös sindariin sanoja suoraan suomesta.

Tällöin saataisiin fennomaanikotkin pidettyä hiljaisena :D

Klingon voisi olla ensimmäinen vapaa-valintainen kieli.. Eli klingonin voisi vapaasti valita klingonista vaikkapa peruskoulun viidennellä luokalla. Tällöin meillä olisi vapaa-valintainen klingon.

Kuten irakilaisilla oli vapaa valinta Saddam Husseinin presidenttiydestä (eli yksi ehdokas).

"Englantiahan osaa nyt kaikki"..

"Englantiahan nyt oppii muutenkin"..

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Porttiteorioita ei ole koskaan liikaa.

Ruotsin tai sindarin opiskelu helpottaa muiden kielten oppimista.

Kannabiksen käyttö johtaa heroiinin käyttöön.

Jos lapsena pelaa mustaa pekkaa, alkaa aikuisena pelata black jackia.

Mitäs niitä muita olikaan?

Paavo Metsäluoma

Jos miehenä kivekset eivät tuotakaan testosteroinia..

Alkaa äänestää Vihreitä?

Sori tosi huono mut perjantain nimissä ;)

P.S. Moni tuntemani rakennusukko (jolla TODELLAKIN vahva teston tuotto) ovat erittäinkin ns. heikon puolella.

Vahvimmat ovat yleensä myös solidaarisimpia.. Haltioista en tiedä. Eivät vaikuta kauhean maskuliinisilta.. Pätevää porukkaa kuitenkin (kun katsoo niitä sotadokkareitakin.. Kääpiöillä on tietämisensä)

Pate P

Sarille senverran, että empiirisissä tutkimuksissa (otanta 5 miljoonaa) on todettu, että suomenruotsalaisille suunnattu suomenkielen opetus auttaa hämmästyttävästi HALTIAKIELEN omaksumista. Siispä he sivistyvät!

Tämä porttiteoria, muista vastaavista poiketen sattuu olemaan totta!

Att. Sari: Älä usko valheellisiin porttiteorioihin!

Toimituksen poiminnat