Ilmaista vastaan voi kilpailla

Usein vahvoja tekijänoikeuksia puolustavien ihmisten suusta kuulee argumentin: ”Ilmaista vastaan ei voi kilpailla.” He ovat väärässä. Tämä koskee sekä mediaa että muita tuotteita ja palveluita.

Olimme tänään Turun Yliopistonkadulla Piraattipuolueen porukalla. Mukanamme oli teltta ja jaoimme ihmisille kahvia ja juttelimme piraattiasioista ja vaaleista. Tarkoituksena oli siis kertoa, että mekin olemme olemassa, ja saada mahdollisia äänestäjiä.

Kosiskelimme ihmisiä teltallemme tarjoamalla kahvia tai teetä. Todella moni tulikin 17 asteen pakkasessa juomaan kanssamme kuumaa juotavaa ja juttelemaan. Joillekin kylmä keli oli kuitenkin liikaa, eivätkä he jääneet kanssamme rupattelemaan.

Jouni Flemming kysyi eräältä ohikulkijalta kelpaisiko kahvi. Kahvi kuulemma kelpasikin, mutta sisällä kahvilassa. Jouni koitti vielä puhua ympäri ilmoittamalla kahvin olevan ilmaista. Ohikulkija vastasi, että sisällä on lämpimämpää. Hän oli siis valmis maksamaan paremmasta palvelusta.

Samasta ilmiöstä on kyse siinä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan Spotifyn käyttämisestä joko rahallisesti tai myymällä aikaansa mainostajille sen sijaan, että lataisivat biisit luvattomasti. Spotifyllä on kaupallisena palveluna mahdollisuudet olla piraattipalvelua parempi ja houkuttelevampi.

Vahvassa tekijänoikeuslainsäädännössä on kyse vain siitä, että tekijänoikeuksien haltijat haluavat sementoida markkina-asemansa eivätkä he ole valmiita luomaan sellaisia palveluita, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Heidän tulisi olla valmiita luomaan sellaisia palveluita ja tuotteita, jotka ihmiset kokevat rahan arvoisiksi.

Kaupallisen tuotteen tulisi olla parempi kuin ilmainen, ei huonompi. Tällä hetkellä maksavien asiakkaiden riesana on usein antipiratismimainoksia ja kaiken maailman muuta roinaa, jota kukaan ei halua. Piraattituotteen käyttäjä säästyy niiltä.

Ihmisten nettilatailua vastaan taistellaan luomalla parempia palveluita, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan joko rahalla tai ajallaan, ei vahvoilla tekijänoikeuksilla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu