Verbaalia maanpuolustusta Ajatukset ja aatteet, joilla isänmaatamme ajetaan huonoon suuntaan tai estetään kulkemasta oikeaan, ovat suurin tällä hetkellä Suomea uhkaava tekijä, ja ne tulee selättää järkiperäisellä keskustelulla.

Saako Suomen lipun päälle paskantaa?

 • Ulosteella töhritty Suomen lippu roikkuu sillan kaiteelta.
  Ulosteella töhritty Suomen lippu roikkuu sillan kaiteelta.

Nyymichan-keskustelupalstalla leviää kuvia, joissa Suomen lipun päälle on ulostettu. Kuvat on lisätty nyt keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kirjoittaja kertoo ulostaneensa lipun päälle ja ripustaneensa sen sillan kaiteeseen, koska ei kunnioita Suomea, jonka hän kokee olevan demokratian irvikuva ja joka tappaa kymmenisen tuhatta syntymätöntä lasta vuodessa. ”Lipun hävittämisessä on noudatettava tarkkaa kaavaa, lapset taas voi hyvillä mielin heittää biojätteen sekaan,” hän kirjoittaa. Töhrityn lipun sijainti on ainakin toistaiseksi tuntematon. Koska sijaintia ei ole julkaistu, kannattanee asiaan suhtautua varauksellisesti. (Päivitys: TS uutisoi aiheesta.)

Tempauksen ajoittaminen juuri itsenäisyyspäivää edeltävään yöhön on sinänsä merkityksellistä, että juuri itsenäisyyspäivänä ihmiset rauhoittuvat kunnioittamaan maatamme. Mikäli kuvien julkaisija hakee medianäkyvyyttä, juuri itsenäisyyspäivänä sitä saisi tällaisella tempauksella helpoiten. Mutta onko lipun päälle ulostaminen ja sen ripustaminen julkisesti nähtäväksi väärin?

Laki Suomen lipusta on melko yksiselitteinen. Sen kahdeksannessa pykälässä sanotaan: ”Joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon.”

Ennen kuin liputuslakia muutettiin vuonna 1995 yllä siteeraamani pykälän osalta, hallituksen esityksen mukaan ”rangaistavaa olisi Suomen lipun julkinen turmeleminen, sen epäkunnioittava käyttäminen sekä yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun luvaton ottaminen paikaltaan.” Töhrittynä sillan kaiteelle ripustaminen varmasti täyttää nämä kriteerit.

Vaikka oikeuskäytäntöä ei ole olemassa, on laki sen verran selväsanainen, että tuomio olisi luultava, jos asiassa lähdettäisiin käymään oikeutta. Korkein oikeus ei ole antanut kovinkaan paljoa painoarvoa perustuslain sananvapauspykälälle, joten senkään varaan tuskin voisi lipun häpäisevä laskea, vaikka häpäisikin lipun mielenosoituksellisesti.

Toisaalta, kun kolme vuotta sitten itsenäisyyspäivänä Helsingissä poltettiin Suomen lippu, poliisit eivät puuttuneet tekoon mitenkään, vaan seurasivat vierestä. Myöhemmin poliisi selitteli, että poltettu lippu ei ollut liputuslain mukainen Suomen lippu, eikä se siksi toiminut tilanteessa, ikään kuin olisi sen paikan päällä jo havainnut. Mikäli poliisi ei reagoi, on kyseessä käytännössä lain kuollut kirjain.

Juridista puolta enemmän olen kuitenkin kiinnostunut tapauksen eettisestä puolesta. Onko oikein polttaa lippu mielenosoituksena? Lipun häpäiseminen on järkyttävä teko, joka saa monet pahastumaan. Lipun töhriminen tai polttaminen ei kuitenkaan satuta ketään fyysisesti eikä aiheuta kenellekään henkilökohtaista haittaa. Lipun loukkaaminen on loukkaus niitä arvoja kohtaan, jotka jokainen yhdistää Suomen lippuun ja valtioon.

En missään nimessä jaa lipun ulosteella töhrineen henkilön teesejä, vaan mielestäni Suomi on eräs maailman parhaista maista asua. Suomessa on toki ongelmia, mutta verrattuna jopa muihin Euroopan maihin, Suomen ongelmat ovat pieniä. Kolmannen maailman valtiot ovat täysin oma lukunsa. Nyt itsenäisyyspäivänä on hyvä sanoa, että olen erittäin tyytyväinen, että saan asua Suomessa. Minussa Suomen lippu saa yleensä aikaan ylevän tunteen.

Kuitenkin, kun lipun häpäisemiselle ei ole määriteltävissä uhria, toista ihmistä, on erittäin tarpeellista kysyä, onko meillä Suomen lippua kunnioittavilla oikeus pakottaa myös muut kunnioittamaan siniristilippuamme. Näkisin, että ei ole. Todellista kunnioitusta ei voi edes pakottaa, vaan se tulee ansaita. Ainut, minkä valtio voi tehdä, on kieltää epäkunnioittavan käytöksen.

Kun Suomen valtio kieltää Suomen lipun häpäisemisen, se kieltää itseensä kohdistuvan kritiikin, jota lipun häpäiseminen käytännössä on. Niin outoa kuin se onkin, Suomen lippua voisi arvostaa vielä voimakkaammin, mikäli sen häpäisemistä ei kiellettäisi lailla. Liputuslain kahdeksannella pykälällä Suomi rajoittaa kansalaistensa ilmaisunvapautta ilman riittävää syytä.

Todella harva meistä kokee tarpeelliseksi häpäistä Suomen lipun. Olemmehan me ylpeitä suomalaisuudestamme, vaikka melkein jokaisella meistä onkin jotain sanottavaa siitä, mikä maassamme voisi olla paremmin. Kuitenkin on periaatteellisen tärkeää, että mikäli asiat menevät todella väärin ja tarvetta ilmenee, saa lipun tärvelemällä osoittaa syvän tyytymättömyytensä.

Tämän itsenäisyyspäivän vietän arvostaen suomalaisuutta, Suomea ja Suomen lippua. Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Loppuun vielä Finlandia-hymni Leon Chun johtaman Hong Kongin kiinalaisen yliopiston ylioppilaskunnan oppilaskuoron esittämänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Elmokaila .

kyseessä on kankaanpala jo aikaa sitten kadonneesta valtiosta...olisi paskonut edes sen tähtilipun päälle...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Saako Suomen lipun päälle paskantaa?"

Oikeastaan erittäin osuva kysymys.

Kun lukee tätäkin,- tai mitä tahansa sosiaalisen median foorumia, Venäjän, Usa:n ja Ruotsin- lipun päälle saa paskantaa.

Luodaan siis mielikuva, vaikka sanan varsinaisia merkityksiä ei käytetä.

Suomen lipun päälle paskantaminen on ehdottoman kielteistä sillä isänmaan asenteella joka Suomessa vallitsee.

Lopuksi toteaisin vielä, että Suomen Itsenäisyyspäivä on Venäjänvihan merkittävin ilmenemispäivä kerran vuodessa.

Ei ihme, että sikäläinenkään media ei enää puhu pelkillä korulauseilla suomenmaasta.

Ps. Niin, ja fanaatikot voivat pitää mölyt sisällään, koska nyt on juhlapäivä.
Minä vain realisoin ajan ilmiötä.

Seppo Hildén

"Mikäli kuvien julkaisija hakee medianäkyvyyttä, juuri itsenäisyyspäivänä sitä saisi tällaisella tempauksella helpoiten."

Heh, eikös tämä blogisi juuri hae asialle sitä medianäkyvyyttä. Eihän kukaan muuten tietäisi kyseisestä tapahtumasta.

Luonnollisesti, koska blogisi jo osoitti tämän paradoksaalisen ristiriidan, herättää se myös kysymyksen, että kukas sen lipun päälle on oikein paskonut, heh

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Mielestäni asioista on voitava keskustella hyssyttelyn sijaan. Jos joku paskantaa Suomen lipun päälle, koen voivani julkisesti todeta, että perustetta lipun häpäisemiselle ei ole, koska Suomi ei todellakaan ole niin paska maa, että sen lippu pitäisi tuolla tavoin sotata.

Jukka Palo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmanrauha_%28pats...

Jos oyo Ruuhijärveä kiinnostaa häpäisyt niin kannattanee ottaa yhteyttä mikael.jungner eduskunta.fi :hin. Hän pääsi kulttuurilaitos Yleisradion toimitusjohtajaksi häpäisyllään.

Vain hävittävä on kyllin hyvää alemmuudentuntoiselle luterilaiselle.

Aki Mönkkönen

Ei saa. Vaikka Suomi onkin nykytilassaan häpäissyt lippunsa, myymällä itsensä valtiorosvoille, on kuitenkin kohdeltava kunnioittavasti vapaan Suomen tunnusta; siniristilippua.

Jukka Palo

Siniristilippu on suvereenin eli täysivaltaisen valtion tunnus. Epäitsenäiselle Suomelle sopisi valtionlipuksi Suomen Senaatin lippu.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Fin...

Näin ei johdettaisi ihmisiä harhaan täysivaltaisuudesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitähän tämä kertoo abortinvastustajien henkisestä tasosta?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eiköhän euroalueella voi tehdä mitä vain, mikä täyttää direktiivin muodot?

Jukka Palo

Kyllä, vaikka se onkin suuri häpeä. Lipun saa jopa polttaa mielenosoitukseksi. Koraaninkin saa polttaa ja sitä saa paiskoa kuin Jari Terve raamattua.

Timo Härtsi

Pitäisikö tästä nyt provosoitua?

Jukka Palo

Odota ammattiloukkaantujia ja sitä, että kansanedustaja Tossavainen selviää Suomen puolustusvoimien valtakunnallisesta paraatista Kouvolasta.

Kannattaa peesata mielipidejohtajia, joilta menee aikaa kömpiä taas tietokoneen äärelle.

Teemu Kammonenkaan ei ole vielä esiraivostunut, edes otsikoissa.

Timo Härtsi

Eli odotellaan kun valtakunnan viralliset mielensä pahoittajat tulevat paikalle. Sitten yhdessä pahoitamme mielemme, loukkaanumme ja pöyristymme.

Taidan jättää väliin tämänkin episodin.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #14

Olen sitä mieltä, että kaanonissa ja esilaulamisessa kannattaa jättää ensi viulun soitto pahastumisen ja loukkaantumisen ammattilaisille. Koska Herlin ja Huusko eivät varmaan maksa Kammoselle pyhäpäivän lisäliksaa raivostumisotsikoinnista ja Tossavainenkin vain vietää leppoisaa itsenäisyyspäivää isänmaallisessa seurassa, joka Kouvolassa tai sitten vain Etelä-Karjalassa toisessa maakunnassa, menee esiloukkaantumiskaadereiden kokoamiseen aikaa.

Viralliset loukkaantumista alkanevat vasta Nachspielina huomenna. Harrastajaloukkaantujien kannattaa tulla joukkoon mukaan vasta perjantai-iltapäivällä tai lauantaina.

Kannattaa noudattaa rankitaapelia eli valtakunnan virallista protokollaa loukkaantumisasioissakin.

http://fi.wikisource.org/wiki/Arvoj%C3%A4rjestys_S...

Timo Härtsi Vastaus kommenttiin #16

Taidan poistua sivustolta kun tämä show alkaa jos alkaa. Varsinkin jos on juotu vettä väkevämpää, niin meno on myös senmukaista.

Joistakin intin käyneistä kuoriutuu näin itsenäisyyspäivänä vähintään John Rambo ja niitä juttuja ei kyllä jaksa kauheasti lueskella.

Heikki Knookala

www.suomidemokraatit.fi ja ei saa. Mutta niiden päälle saa, joka niin väittää.

Käyttäjän almafiina kuva
Anki Heikkinen

Sattuipa tekstisi osuvasti kouluni eilisessä itsenäisyysjuhlassa lausumiini mielipiteisiin.

Olen aina pitänyt lippusääntöjä järjettöminä. Ei se lippu pyhä ole, vaikka se onkin positiivinen asia, suomalaisuuden symboli. En ymmärrä, miksi kankaanpalan turmelemisesta saa sakkoa. Ilmeisesti suomalaiset ovat niin epävarmoja kansallisuudestaan, että suomalaisuus on glorifioitava vaikka sitten lailla. Ei herätä kunnioitusta, ei.
Lippu pitäisi saada nostaa salkoon aina, kun sattuu jotain positiivista. Vaikkapa, kun onnistuu leipomaan hyvää pullaa tai lopultakin saa sen kandintyön valmiiksi. Tai naimisiin mennessä tai lapsen syntyessä. Enemmän vapautta ja positiivisuutta, ei rajoittamista ja negatiivisuutta!

Timo Härtsi

No jos vältettäisiin yleistämistä kuitenkin. Minusta suomalaisten kansallinen itsetunto on noussut, eikä nuorilla ole tätä "mitähän ne meistä oikein ajattelee" pakkomiellettä.

Muutenkin rupeaa rasittamaan tämä iltalehti lööppi yleistäminen. Esim. Uusi-Seelanti kohu, joka vaikutti todella tökeröltä ja keinotekoiselta. Yritettiin luoda mielikuvaa kuinka suomalaiset ovat todella loukkaantuneita. Tosiasiassa suurinta osaa ei kiinnostanut koko juttu pennin vertaa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Se, että Suomessa ylipäätänsä on jokin laki "lipun häpäisemisestä" viestii suomalaisten primitiivisyydestä. Kaikki primitiiviset kansat palvovat aina esineitä ja antavat niille kaikenlaisia omituisia merkityksiä ja pahimmillaan vaativat rangaistuksia kaikille, jotka eivät kunnioita palvottuja esineitä eli jaa samaa kunniakäsitystä. Tällaisten älyttömien lakien kannattajat eivät tiedosta sitä, että esineillä ei ole tunteita eikä ajatuksia eli ei niitä oikeasti edes voi häpäistä. Kyseessä on lähinnä tunnepitoisiin asioihin perustuva ja täysin mielivaltainen laki, joka pitäisi lakkauttaa. Miten sitä voidaan edes valvoa? Lakia johdonmukaisesti seuraten poliisien pitäisi kierrellä jatkuvasti kansalaisten keskuudessa ja valvoa, ettei kukaan vain "häpäise lippua". Oikeasti tietenkin poliisilla on muutakin tekemistä, kuten esim. ihan oikeiden rikosten selvittely.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli kyseessä olisi Suomen lippuun kääritty arkku ja joku henkilö ulostaisi arkun päällä , katsoisin hyviä tapoja loukattavan paitsi Suomen lipun että vainajan kunnioittamisen osalta.

Jopa siinä tapauksessa, että arkussa lepäisi tuo entinen Suomen lipun häpäisijä.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Enpä jaksa provosoitua tästä. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Havaitsen tosiaan jonkinlaista kaksinaismoralismia siinä, että koraaninpolttamisesta raivoaville muslimeille nauretaan ja pidetään näitä kehittymättöminä hulluina, mutta annas olla kun jotain Suomelle pyhää loukataan, vaikka lippua tai Mannerheimia.

Artikkelissa oli kiinalaiskuoron versio Finlandia-hymnistä. Sen suomalaiskommentit ovat lähes yksinomaan tällaisia ylistäviä:

 • "This was something so amazing to hear from a foreign choir... i honor this deeply, and i believe i speak for all of finland when i say; From my heart, thank you."
 • "Ei oo kyl mikään ihan turha kuoro tämä! Respektit. Tippa linssissä."
 • "Hyvä tulkinta."
 • "KIITOS XIE XIE"

Kontrastina voidaan ottaa kohua herättänyt Masai-kuoron versio samaisesta kappaleesta ja sen kommentit:

 • "Saatanan neekerit veisaa Finlandia Hymnin jollain apinoiden mungeruksella!"
 • "Sibelius kääntyy haudassaan. vittu mitä häpäistystä pitää vaa purra hammasta yhtee "
 • "Oikeesti HÄPEÄ SUOMELLE ME OLLAAN KOVA KANSA EIKÄ MITÄÄ TOLLASII PASKOJA"
 • "lakupekkoja"
 • "kai noi savannien soturit nyt lausuu mitä vaa, jos niille antaa rahaa. Eikä tost mongerruksest saa ees mitään selvää: voitti korjuuden? tai jotai ne kulttuurinrikastuttajat yrittää tos veisaa :D"
 • "Luonto pitää taivaan sinisenä, pidetään me suomi VALKOISENA!"

Mikä näin dramaattinen ero on kiinalaisissa ja kenialaisissa?

Timo Härtsi

Sanoin kaverille joka laittoi oman biisin juutubeen, laittaa siihen kommenttiosastolle eston, että kukaan ei voi kommentoida. Itse olen lukenut tuolta monesti aivan käsittämätöntä juttua ja kommenttia. Moni ilmeisesti purkaa tuolla jotain pahaa oloa ja moni kommentoija on suht nuori.

Juutubi yrittää toki niitä sairaimpia juttuja sieltä poistaa parhaansa mukaan. Voisiko sillä olla jotain vaikutusta, että tuo Masai-kuoron versio on suht uusi video, eikä sieltä ole vielä poistettu typerimpiä kommentteja.

Tuosta kiinalaisten versiosta on keritty siistiä kommenttiosuus.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Minusta tuota kommenttiosuutta ei kannata siistiä. Kielenkäyttö varmastikaan ei halvenna ketään muuta kuin itse kommentoijia.

Timo Härtsi Vastaus kommenttiin #27

Olet oikeassa, aika keskenkasvuisten juttujahan nuo ovat. Mutta tosiaan, juutuubi on täynnä tuota roskaa, tuo kommenttiosio on välillä aivan pimeä.

Toimituksen poiminnat