Verbaalia maanpuolustusta Ajatukset ja aatteet, joilla isänmaatamme ajetaan huonoon suuntaan tai estetään kulkemasta oikeaan, ovat suurin tällä hetkellä Suomea uhkaava tekijä, ja ne tulee selättää järkiperäisellä keskustelulla.

Paska reissu, mutta tulipahan tehtyä

Lauantaina viides päivä toukokuuta saatoin loppuun minulle määrätyn vankeusrangaistuksen suorittamisen. 179 vuorokauden tuomio, vankilamatematiikalla 181 päivän istuminen, oli saatu päätökseen. Istuin vankilassa, koska en suostunut täyttämään minulle laissa määrättyä asevelvollisuutta. Siitä voitte lukea tarkemmin aiemmista kirjoituksistani. Nyt puolen vuoden istumisen jälkeen on hyvä summata, mitä vankilassa opin vai opinko mitään.

Istuin tuomiotani avovankilassa. Avovankila eroaa suljetusta vankilasta melko oleellisesti. Merkittävin ero normaaleihin vankiloihin, jotka kaikille tulee mieleen vankiloista puhuttaessa, on se, että avovankilassa ei ole muureja tai juurikaan edes lukittuja ovia. Tästä syystä avovankilaan lasketaan vain sellaisia vankeja, joiden ei uskota lähtevän käpälämäkeen ja jotka sitoutuvat päihteettömyyteen.

Itse en viettänyt aikaa Saramäessä kuin kaksi päivää matkasellissä, joten käsitykseni suljetusta vankilasta pohjautuu pääasiassa vankien kertomuksiin. Näiden kertomusten perusteella en voi kuitenkaan olla kuin erittäin tyytyväinen, että sain istua tuomioni avovankilassa. Siinä missä avovankiloissa olevista vangeista suuri osa todella normaaleilta ihmisiltä siihen nähden, että tavallisesti vankiloiden asukit mielletään yhteiskunnan pohjasakaksi, on ”kivitaloissa” vähän hurjempi meno. Kahjoja mahtui myös avovankilaan, mutta he olivat mieluumminkin vähä-älyisiä kuin vaarallisia.

Aika moni vanki suhtautui minuun vähän hölmönä – käsite kansalaistottelemattomuus ei soittanut kovin montaa kelloa. Moni vanki oli itse saanut vapautuksen armeijasta väkivaltaisen käytöksen, huumeiden tai muun syyn takia ja pääasiallinen mielipide tuntui olevan, että en minä mitään rikosta ollut tehnyt. Mukaan mahtui jopa muutama entinen kapiainen, ja kaikkien kanssa tulin toimeen. Suurin välirikko meinasi tulla siinä vaiheessa, kun tunnustin äänestäneeni Haavistoa ja se pääsi toiselle kierrokselle. Monella vangilla arvomaailma oli suoraan tsaarin ajoilta, ja yksi vanki lopetti minun kanssa puhumisen viikoksi.

Julkisessa keskusteluissa vankiloita syytetään hotelleiksi. Vaikka Käyrän vankila ei ole mikään kidutuskammio, ei missään nimessä voi sanoa, että siellä olisi ollut mukavaa. Kuvittele tilanne, jossa voit olla yhteydessä läheisiisi vain puhelimitse. Et saa itse päättää omista menemisistäsi ja tulemisistasi. Läheisesi tulevat käymään ehkä viikonloppuna, jos tulevat, riippuen vähän siitä, miten he ovat suhtautuneet tekemääsi rikokseen. Suljetussa vankilassa tapaamisissa vangin ja tapaajan välissä on lasia.

Kun olin ollut kuukauden kiinni vankilassa, pääsin käymään Liedossa kaupassa. Se, kun näki ennen linnareissua tutun maiseman ensimmäistä kertaa kuukauteen, oli ehkä tuomion paras tunne ja mahtavaa. Siinä vaiheessa tajusi, että täältä pääsee vielä joskus pois. Nyt kun olen jo tottunut vapauteen ja pääsin vankeuteni aikana käymään lomilla, tuntuu noin merkityksettömän asian arvostaminen jotenkin oudolta, enkä usko, että moni osaa kuvitella miten tärkeää se oli siinä vaiheessa.

Suljetuissa vankiloissa saattaa sellin ovi olla kiinni pahimmillaan 23 tuntia vuorokaudessa. Vaikka kuinka on televisiota sekä radiota ja vaikka pari kirjaakin, siinä alkaa mökkihöperyys iskemään. Tuo muutama päivä matkasellissä oli minulle ehdottomasti koko tuomion kurjin osuus. Koitin lähinnä tallettaa kaiken tiedon vankiloista, mitä irti sain sellitoveriltani, joka oli aiemminkin lusinut.

Monille tulee yllätyksenä se, että vankilasta pääsee lomille. Moni kaverini kyseli, että vapauduinko jo, kun kävin joinain viikonloppuina tuomioltani lomalla. Tuomiostani johtuen lomakauteni alkoi, kun kaksi kuukautta tuomiostani oli istuttu. Normaalitapauksessa vangin lomakausi alkaa, kun istuttavasta ajasta on istuttu kaksi kolmasosaa. Pidempiä tuomioita istuvat saattavat jopa päästä lomille jo puolivälissä tuomiotaan.

Kieltäytyisinkö, mikäli saisin päättää uudelleen? Kyllä. Tekisinkö jotain toisin? Kyllä. Ikäväkseni kieltäytyessäni en tiennyt, että totaalikieltäytyjien osalta on tulossa käyttöön valvontarangaistus. Mikäli olisin tämän tiennyt, olisin luultavasti anonut armeijasta lykkäystä vuodella tai parilla ja käynyt sitten kieltäytymässä. Protesti olisi mennyt perille ja minun ei olisi tarvinnut istua vankilassa ja todennäköisesti olisin säästänyt vanhemmiltani muutaman unettoman yön. Toisaalta jos olisin osannut aavistaa, että vankeusrangaistukseni täytäntöönpanossa voisi kestää niin kauan, olisin ottanut jo melko pian tuomioni lainvoimaisuuden jälkeen yhteyttä ulosottoviranomaiseen, jotta olisin päässyt suorittamaan tuomion pois alta niin pian kuin suinkin.

Vankilassa oleminen oli suunnilleen sellaista kuin arvelin. Vankilassa oli ehkä jopa hieman paremmat oltavat kuin etukäteen odotin. Vankilassa oloaikanani opin ehkä vähän paremmin arvostamaan pieniä asioita kuten vapautta kävellä kadulla, lähteä kavereiden kanssa ulos milloin itse haluaa ja muutoinkin päättää tulemisistani ja menemisistäni. Sain myös huomata, että erot tavallisten lainkuuliaisten kansalaisten ja ”yhteiskunnan pohjasakan” välillä eivät ole niin suuria kuin mielellämme ajattelisimme.

Toivon, että omalla panoksellani olen mukana poistamassa tätä pakkotyövelvoitetta Suomesta. En yksin, vaan yhdessä kaikkien muiden totaalikieltäytyjien, siviilipalvelusmiesten, C:n paperit itselleen keplotelleiden ja myös muiden pakollista asevelvollisuutta ääneen vastustavien kanssa. Jokainen teko asevelvollisuuden poistamiseksi on tärkeä, tuntui se sitten miten pieneltä vain. Pelkkä oman suun avaaminen ja asevelvollisuuden poistamisen perusteleminen saattaa kääntää yhden pään, joten keskustelua pakkotyöstä kannattaa pitää yllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (115 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olen aina kokenut, että velvollisuudet ja oikeudet ovat vastavuoroisia. Eli että oikeuksien saamiseksi tulisi myös sitoutua velvollisuuksien hoitoon. Tähän ajatteluun ei totaalikieltäytyminen oikein sovi.

Näetkö velvollisuuksien ja oikeuksien välillä sidettä ja jos näet, niin miten perustelet sen, että vastaanotat yhteiskunnalta hyvää näiden oikeuksien johdosta. Tarkoitan asioita kuten ilmainen koulutus, terveydenhoito yms?

Piraattien suhde tekijänoikeuksiin tuntuisi myös viittaavan siihen, että näette vain näitä oikeuksia, mutta ette velvotteita, mutta onko tämä oikea tulkinta?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Mielestäni velvollisuuksia ei tule määrätä kuin sillon, kun ne ovat välttämättömiä. Puolustus olisi mahdollista toteuttaa ilman pakkotyötä, joten se tulisi niin toteuttaa.

Ja kyllä, mielestäni lainsäädännön tulee painottaa oikeuksia, ei velvollisuuksia.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Veroilla kaikki muutkin valtion työntekijöiden palkat katetaan, ja on pelkästään reilua, että puolustuspalveluita tuottavat eivät tee sitä ilmaiseksi muille. Arvasit siis väärin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Marko Kivelä: "Itse olen aina kokenut, että velvollisuudet ja oikeudet ovat vastavuoroisia. Eli että oikeuksien saamiseksi tulisi myös sitoutua velvollisuuksien hoitoon."
Olet oikeassa. Kuinka tähän sopii se, että 18 vuotta täyttäneellä naisella on samat oikeudet kuin samanikäisellä miehellä, mutta velvollisuuksissa on ainakin yksi merkittävä ero? Yleensä kai oikeudet ja velvollisuudet kasvavat samaa tahtia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Tietyllä tavalla kunnioitan vakaumustasi, mutta tämän päivän avovankilassa vietetty "palvelusaika" vastannee aika hyvin parin kymmenen vuoden takaista inttiä. Ei sieltäkään lomille päässyt joka viikonloppu, usein meni kolme viikkoa kiinni, ei toki aina.
Iltavapaa aina silloin tällöin myös mukavasti katkaisi, mutta varuskunta-alueelta poistumisesta seurasi koppia samantien.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Itselläni meni kolme viikkoa ennen kuin pääsin ekalle lomalle. Isälläni meni kuusi kuukautta. Emme kumpikaan ole vieläkään kovin katkeria. :)

Kalle Erkkilä

"Vankilassa oloaikanani opin ehkä vähän paremmin arvostamaan pieniä asioita kuten vapautta kävellä kadulla, lähteä kavereiden kanssa ulos milloin itse haluaa ja muutoinkin päättää tulemisistani ja menemisistäni."

Niin... Aika moni menetti toisessa maailmasodassa henkensä sen edestä että sinäkin voit kokea nuo mainitsemasi asiat.

Ei sillä, en ole pakottamassa sinua armeijaan. Pisti vain silmään tuo ristiriita ajatuksissasi.

Hyvää jatkoa.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

En näe ristiriitaa. Toisen maailmansodan aikana olisin itsekin toiminut toisin. Arvostukseni sodassa taistelleita kohtaan on suuri.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toki ymmärrät, että reservin kouluttaminen ja ylläpitäminen on nykyisen puolustusopin perusta? On aivan liian myöhäistä alkaa opiskella sodankäyntiin liittyviä taitoja silloin kun tykit jo paukkuvat. Eli tässä suhteessa käytönnön toimesi ei vastaa puheitasi.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Mielestäni reservi tulisi kouluttaa vapaaehtoisuuteen perustuvalla mallilla, jossa varusmiehille maksetaan niin suurta korvausta, että heitä saadaan hakeutumaan koulutukseen haluttu määrä.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Toisen maailmansodan aikana oli myös niitä, jotka toimivat myös silloin vakaumuksensa mukaan aseista kieltäytyen, jopa henkensä menettäen, kuten Arndt Pekurinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuomas, varmasti olet myös valmis osasi maksamaan, jotta riittävä reservi voidaan kouluttaa ja koulutettaville vapaaehtoisille kunnolla maksaa?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Ihan samalla tavalla kuin poliisista, palokunnasta sun muista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Katso, kun maanpuolustus lain mukaan koskee meitä kaikkia, myös naisia ( kokonaismaanpuolustus). Ei sitä voi valita, jos haluat kuulua tähän perustuslain mukaiseen yhteisöön, niin sinunkin pitää olla siinä mukana, tavalla tai toisella. Demokraattisessa yhteiskunnassa on yhdessä sovitut säännöt ( perustuslaki, lain, asetukset, viranomaisten määräykset , jne ). Jos ei niitä halua noudattaa, seuraa sanktio, niinhän se on monessa muussakin asiassa. Mutta ei huolta, Suomessa voi vielä melko vapaasti huseerata, eikä pahempia vammoja synny. Toista se on muualla. Onni on syntyä Suomeen. Täällä voi mm. vapaasti kertoa mielipiteensä.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Juuri tuon velvollisuuden muuttamiseksi asepalveluksesta kieltäydyin.

Kalle Erkkilä

Edit: siirsin tämän tuohon alemmas, oikeaan paikkaan.

Heikki Kosalainen

Ai Nykyvenäjällä ei saa kävellä kadulla tai lähteä kavereiden kanssa ulos? Nykyvenäjä on vapaampi maa kuin Suomi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Provokaatio. Kannattaako ottaa kantaa. Mitä lisäarvoa se tuo ?

Heikki Kosalainen

Ei ole. Vertaa maiden veroprosentteja ja totea itse, kumpi maa määrää ihmisen tulonkäytön.

Jarmo Makkonen

K. Erkkilä: "Niin... Aika moni menetti toisessa maailmasodassa henkensä sen edestä että sinäkin voit kokea nuo mainitsemasi asiat."

Ja aika moni olisi nykyään valmis luovuttamaan Suomen itsenäisyyden ja liittymään euvostoliittoon.

Kalle Erkkilä
Petri Haapa

Neuvostoliitto-niminen maa, jos sitä tarkoitat, on joskus ollut olemassa, mutta ei ole enää. On siis aika huono liittyä olemattomaan maahan. Yhtä hyvin voisi ehdottaa liittymistä vaikka Preussiin.

Kalle Erkkilä

Uskon että Makkonen viittasi Eurostoliittoon, eli EU liittovaltioon.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Jaan suurimman osan teeseistäsi, tosin teknisistä enkä aatteellisista syistä. Varusmiesarmeijan heikkous on vaihteleva miesaines, surkea koulutus ja vanhentuneet varusteet.

On minusta tavatonta resurssien haaskaamista kouluttaa ja varustaa ihmisiä jotka ovat pakotettuja tehtäviinsä synnynnäisten ominaisuuksien takia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onnittelut vapauden koittamisen johdosta, ja hienoa, että jaksoit toimia vakaumuksesi mukaisesti.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tervetuloa takaisin:)

Toivottavasti pääset pian taas arkeen kiinni. Ja toivottavasti et oppinut pahoja tapojakaan.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Tervetuloa,

Hieman ihmetytti juttusi alussa oleva toteamus, että "suoritit asevelvollisuutesi" vankilassa ollen.

Iästäsi päätellen Sinulla on vielä kolmisenkymmentä vuotta asevelvollisuutta jäljellä.

Niin että tsemppiä keräämään rahoja vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen niille, jotka tarvittaessa ovat valmiit tekemään hommat puolestasi, jotta voit olla ainakin viikonloput vapaana.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Siviilipalveluksen valinneita ei kutsuta kertausharjoituksiin, mutta muistaakseni totaaleistakaan ei ollut laissa mitään mahdollisen liikekannallepanon osalta. Koko sivari/totaali-lainsäädäntö on säädetty vain rauhan ajalle ja suoritus on kerralla tehty. Itse olen totaaliksi ryhtynyt sivari.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Nykyinen järjestelmä on pelleilyä. Resurssit käytetään tehottomasti. Ketään ei hyödytä jumittaa nuorta sälliä vankilassa puolta vuotta. Siitä ei ole kenellekään mitään hyötyä. Armeija tulisikin vapaaehtoistaa, mutta ei täysin.

Luodaan käsite kansalaisvelvollisuus. Jos on kansalainen, se tulee suorittaa, sukuelimiin katsomatta. Kansalaisvelvoitteen voi suorittaa monella tavalla, joko opiskellen maanpuolustusta, yleistä kriisinhallintaa tai muuta elämästä selviämisoppeja. Kaikille alustava kuntokoulu, sillä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta pieni reippailu kaksikymppisenä tekee kaikille vain hyvää.

Maanpuolustukseen tietysti pitää valita x määrä porukkaa. Jos sinne hakijoita on vähemmän, valitaan puuttuva määrä y sopivimmista kansalaisvelvoitteen suorittajista. Tässä tapauksessa sukuelimet eivät edelleenkään määrää sopivuutta.

Heli Hämäläinen

Ehkä tulevaisuudessa vankilan voi suorittaa kotona, etenkin kun rahat loppuvat.

Onnittelut vapautumisen johdosta.

Petri Haapa

minusta siviilipalvelusta voisi tehdä kansalaisvelvollisuuden, joka koskee kaikkia sukupuoleen katsomatta. Sen voisi suorittaa halutessaan varusmiespalveluna joko aseettomana tai aseellisena. Varusmiespalveluksen jälkeen halukkaat voisivat jatkaa sopimussotilaina, joille maksettaisiin kunnon palkka eikä päiväraha.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Mitä tässä on uutta ?

Varusmiespalveluksen voi suorittaa nytkin aseettomana tai aseellisena. Varusmiespalveluksen jälkeen voi nykyäänkin jatkaa sopimussotilaina jos halua on ja kyvyt riittävät.

Sopimussotilaille maksetaan nykyäänkin palkkaa.

Itse asiassa haluat, että nykyinen järjestelmä tulisi myös naisten velvollisuudeksi.

Muutahan ei kirjoituksessa olekaan.

Petri Haapa

Jos et sattunut huomaamaan sitä uutuutta, niin kerron sinulle vielä erikseen, että se koskisi MOLEMPIA sukupuolia

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Siviilipalvelus se vasta turhaa pelleilyä onkin. Lyhyen tapakoulutuksen jälkeen äijät lähetetään palkattomaan työhön, esim. kouluavustajiksi. Juuri kukaan ei pysty hyötymään siviilipalveluksesta, paitsi joku harva valmiiksi työtävieroksuva lapatossu. Nuoren ihmisen vuoden panostus kaadetaan viemäriin. Vihaksi pistää tämä näköalattomuus.

Ymmärrän kyllä, velvollisuuksia pitääkin olla ja niistä on pidettävä kiinni. Mutta velvollisuudenkin on tuotava konkreettista ja siten mitattavaa hyötyä kummallekin osapuolelle. Nykyinen siviilipalvelus on vain rangaistus siitä, ettei alistu kansalliseen toisen sukupuolen pellekouluun.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tervetuloa takaisin. Minut on vapautettu C-papereilla.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Sinut on vapautettu C-paperilla, muttei suinkaan asevelvollisuudesta.

Olisi ollut reilua mainita tämä tosiasia.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Avovankiloissa yleensä tehdään töitä joista vangeille maksetaan. Miten oli sinun laitasi, saitko tehdä duunia ja ansaitsitko palkkaa?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Joo, töitä tein. Palkka oli 4,50 euroa tunnilta, ja siitä pidätettiin verot ja ylläpitokustannukset siten, että kouraan jäi hieman reilu kaksi euroa tunnilta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Enemmän sait kuin varusmiespäivärahan!

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Se summa on huomattavasti varusmiehen päivärahaa suurempi. Varusmiehellä tuskin riittää päiväraha vaikkapa tupakkiaskin ostamiseen. Näin vertailumielessä.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

On ollut töitä ja asunto sekä ruoka. Lisäksi on puhelin käytössä että voi soitella. Käydä kaupassa..hmmm..ei toi niin pahalta paska reissulta minusta kuulosta kun olisihan sitä voinut olla paskemminkin.

Paavo Karppinen

Ai niin huonoa palkkaa? Onkos siellä mahdollista tehdä omaa koulutusta vastaavaa työtä siihen kuuluvalla palkalla?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Joo siis, koska en polttanut tupakkaa, niin rahaa oli aivan riittävästi, kun en ostanut turhuuksia kanttiinista.

Ennemmin kuin kuitenkin "palkaksi" sen, että sai olla avovankilassa kuin tuon rahapalkan. Jos työ ei maittanut, niin suljettuun vankilaan olisi saanut kyydin, jos siltä olisi tuntunut.

Joillekin vangeille myönnetään avovankilassa oikeus käydä vankilan ulkopuolella siviilitöissä ja he palaavat töiden jälkeen vankilaan. Samaten jotkut kävivät koulussa vankilasta.

Paavo Karppinen

Joo, näin muistelinkin kuulleeni joskus. Onkos sellaista lupaa käydä vankilan ulkopuolella töissä miten vaikea saada...?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Vissiin menee vähän arpomalla, päätöstä tekevän virkamiehen mielialan ja naamakertoimen perusteella. Kai siihen lakitekstissä on jotkut viralliset edellytykset: esimerkiksi täytyy varmaan olla todennäköistä, että lupaehtoja noudatetaan jne.

Jukka Mäkinen

Me aikanaan vedettiin viikkokaupalla kaapeleita kunnallisille ja yksityisille teleyhtiöille pelkällä intin päivärahalla. Ja se kiljukin oli pahaa. :D

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

http://www.rikosseuraamus.fi/28060.htm

Jotkut tienaa enemmänkin, riippuu töistä ja palkkaluokasta. Eräs ystäväni tuli aika paksun tilin kanssa pois lusimasta. Oli talousrikoksesta tuomittuna, sanoi vaan että olipa hyvä reissu.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Kyllä tuollakin yksi traktorikuski kiskoi jotain kuuttasataa euroa kahdessa viikossa talvella, kun lunta tuli ympäri kellon. Se kyllä tarkoitti sitä, että se aloitti toisinaan kolmen aikaa yöllä auraamisen ja toisinaan lopetti vasta ilta kahdeksalta.

Johan Lom

Kokemuksesi lomilla vapaasta maailmasta ovat identtiset jokaisen varusmiehen kokemuksista ensimmäisellä lomallaan.

Kuvauksesi vankilasta ja sen aiheuttamasta seinästä ulkomaailmaan ovat myös identtisiä varusmiespalvelun suorittajien kokemusten kanssa.

Erona on vain se, että intissä myös rumbastaan - ja rajusti.

Itse olin aikoinaan intissä 11 kuukautta - sinä selvisit vähemmällä!

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Joo, mitenkään varusmiespalvelua vähättelemättä - varmasti on kokemus sekin. En tietysti osaa vertailla, kun en ole ollut. Merkittävimmin varusmiespalvelusta helpottavan tekijän uskoisin kuitenkin olevan sen, että siellä jokainen on samassa asemassa ja saman ikäistä ja henkistä porukkaa löytyy. Vankien seassa sitä tunsi välillä itsensä melko orvoksi, vaikkei mitään kummempia ongelmia ollutkaan.

Johan Lom

Mutta jouduitko koskaan "polkasemaan mopoa", harjoittelemaan pinkan laatimista, vetämään illan viimeistä röökiä (langan päässä pitkin kasarmin käytävää muiden taputtaessa), menemään sängyn alle ja haukkumaan kuin koira, leiriytymään 30 asteen pakkasessa kaksi viikkoa rankoilla metsäkeikoilla, ajamaan hiuksiasi klaniksi, t.m.s. ?

Jukka Mäkinen

"Mutta jouduitko koskaan "polkasemaan mopoa", ...."

Ei kenenkään tarvitse tuollaisia intissä tehdä, ellei sitten ole niin hölmö että suostuu. Ikävä kyllä, suurin osa pojista on alussa oikeasti niin peloissaan että tekevät mitä käsketään.

Johan Lom

Kyllä meillä aikoinaan Öbiksessä piti tehdä kaikki mitä alokkaalle käskettiin. Patterin päällikkönä toiminut majuri piti täysin ryhmänjohtajien puolta ilman poikkeusta.

Eräskin kaveri pyysi päivystäjältä kirjallisena käskyn, joka hänen oman tulkintansa mukaan oli ohjesääntöjen vastainen. Päivystäjä antoi käskyn kirjallisena ja ilmoitti majurille tapauksesta. Seurauksena oli ankara kollektiivinen rangaistus koko patterille. Neljä tuntia kestävät palvelusajan ulkopuolella toteutetut järjestäytymisharjoitukset, jotka jatkuivat aina kello yhdeksään illalla. Sisälsi mm. kahteen kertaan varustarkastukset sulkeiskentällä, hälytysharjoittelua, lumipuvusta sundiksiin, sundiksista tetsareihin ... ja kello kävi. Siinä hiki lensi ja kavereita pyörtyi.

Ei muuten kukaan enää kysynyt sen jälkeen ohjeita krjallisesti.

Petri Haapa

Onneksi suoritin varusmiespalvelukseni valikoidussa joukossa, missä tuollaiset alikersanttien määräämät lapsellisuudet ja simputukset eivät kuuluneet kuvaan missään vaiheessa. Säähän varmaan alikersantitkaan eivät voineet vaikuttaa mitään. Minäkin varusmiespalvelukseni aikana leiriyidin muiden kanssa milloin mikälaisissakin sääolosuhteissa.

Jukka Mäkinen

Kuten sanoin, hölmöä että tekee kun toinen pöljä käskee. Alokkaana ollessaan voi kieltäytyä kaikesta epäasiallisesta. Ne ei voi tehdä sinulle mitään pekkaa pahempaa. Olkoon majuri käskemässä tai ei. Siksi juuri armeijaan mennään niin nuorena. Aikuinen mies ei sellaiseen suostuisi.

Johan Lom

En tiedä onko sotaväen rikoslaki muuttunut 80-luvun alusta, mutta kyllä esimiehen käskyn noudattamatta jättäminen oli ainakin silloin vakava rike.

Jukka Mäkinen

Ei sovelleta alokkaaseen ennen sotilasvalaa.

Käyttäjän HKorpilampi kuva
Hannu Korpilampi

Ihailtavaa toimia vakaumuksensa mukaisesti silloinkin kun helpompia keinoja olisi.

Mutta itse olen vankkumaton asevelvollisuusarmeijan kannattaja. Hieman ehkä oudosti kannatan sitä hyvin samanlaisista lähtökohdista kuin Tuomas Ruuhijärvi, mutta minun näkökulmani on erilainen. Kutsun itseäni libertaariksi, mutta joku voisi yhtä hyvin kutsua minua klassiseksi liberaaliksi. Eroa noiden termien välillä ei oikeastaan ole. Yksilönvapaudet ovat minulle erittäin tärkeitä ja vierastan valtion pakottamia velvollisuuksia. Asevelvollisuus on kuitenkin poikkeus. Miksikö? Kuvitelkaa seuraava skenaario:

"On vuosi 2036. Valtion velkaantumisen takia verot on nostettu äärimmilleen ja palvelut on karsittu IMF:n vaatimuksesta. Eriarvoistuminen on karannut käsistä ja menestyjiksi ovat selviytyneet lähinnä hallintoon ja virkamiehiin hyviä kytköksiä omaavat talousvaikuttajat, jotka jakavat yhteiskunnan omaisuuden keskenään. Keskiluokka on kurjistunut lähes olemattomiin korkean veroprosentin tapettua yritykset, yrittämisen ja työpaikat.

IMF:n talutushihnassa Suomen hallinto on pakotettu koventamaan otteita kansalaisiaan vastaan. Jälleen yksi mielenosoitus eduskuntatalon pihalle on kokoontumassa, mutta tällä kertaa heitä vastassa on jääkärikomppania täydessä asevarustuksessa, ohjeinaan hajottaa mielenosoitus keinolla millä hyvänsä ja tehdä mielenosoittajista esimerkkejä muille."

Kumpi vaihtoehto olisi kyseisessä tilanteessa parempi:

1) Jääkärikomppania koostuu homogeenisestä joukosta vapaaehtoisena ammattisotilaiksi hakeutuneita ja vuosien ajan tappamaan koulutettuja jermuja, jotka ovat viettäneet armeijassa koko aikuisikänsä ja joiden ystävät ja työtoverit seisovat heidän vierellään valmiina pistämään siviiliroskasakin kuriin.

2) Jääkärikomppania koostuu satunnaisesta joukosta siviiliin pääsyä odottavia asevelvollisia, jotka ovat saaneet muutaman kuukauden koulutuksen ja joiden ystävät, opiskelu- ja työtoverit odottavat siviilissä, pukeutuneina kuin kyseiset mielenosoittajat. Mukana on niin lääkäreitä, hitsareita kuin hippejä ja keskinäinen yhteneväisyyden tunne on vähintäänkin häilyvä.

Asevelvollisuus toki rikkoo yksilönvapautta, mutta suuremmassa kaavassa se on kuitenkin se pienempi paha. Kansalaisiaan sortamaan alkavan hallinnon on monen monta kertaluokkaa helpompi käyttää työkalunaan ammatti- kuin varusmiesarmeijaa.

Petri Haapa

Olisiko sellainen vaihtoehto olemassa, jossa jääkärikomppania koostuisi noin 2 - 5 vuotta palveluksessa olevista sopimussotilaista, jotka saisivat sopimusajaltaan kohtuullisen palkan ja sitten siviiliin ja normaaliin reserviin. Eli mitään jermuja tai muuten elämäänsä kyllästyneitä ei ehtisi syntyä, kun sotilaiden yläikäraja laitettaisiin johonkin 35 ikävuoteen?

Käyttäjän HKorpilampi kuva
Hannu Korpilampi

Enpä tiedä. Hieman epäilen riittäisikö uutta verta tarpeeksi pitääkseen armeijan muuttumasta sisäsiittoiseksi "me vastaan isänmaanpetturikynäniskat, jotka käy koulut ja vie meidän työt ja naiset" -joukoksi. 6-12kk nyt on vaikka löysässä hirressä, mutta 2-5 vuotta on jo sen verran iso rupeama ettei vaihtoehdon omaava ihminen siihen ryhtyisi.

Todennäköisesti vapaaehtoisten puute ajaisi armeijan värväämään yhä uudestaan samoja penaalin tylsimpiä kyniä, jotka olisivat siellä sitten 18-vuotiaasta 35-vuotiaaksi, minkä jälkeen he olisivatkin valmiita syrjäytymään.

Sitten kun tällaiselle porukalle annetaan rynnäkkökivääri ja käsketään näyttämään noille naiset, työt ja tulevaisuuden vieville isänmaanpetturikynäniskoille kuka täällä määrää...

Petri Haapa

Minä en sitä yhtään epäile

Petri Haapa

"Todennäköisesti vapaaehtoisten puute ajaisi armeijan värväämään yhä uudestaan samoja penaalin tylsimpiä kyniä, jotka olisivat siellä sitten 18-vuotiaasta 35-vuotiaaksi, minkä jälkeen he olisivatkin valmiita syrjäytymään."

Voisihan sopimuksen rajata vaikka viideksi vuodeksi. Se olisi kohtuullinen aika palvella todellisena sotilaana, eikä nykyisen kaltaisena muutaman kuukauden tykinruokana, joka ei oikeasti osaa kuin rynnäkkökiväärillä ampua keskinkertaisesti

Käyttäjän HKorpilampi kuva
Hannu Korpilampi

Mutta edelleen: mistä tarpeeksi suuri joukko vapaaehtoisia, jos palvelusaika rajataan noin lyhyeen?

Usassakin useimmat menevät armeijaan saadakseen armeijan maksamaan heidän koulutuksensa. Osa menee sinne nähdäkseen maailmaa tai päästäkseen tappamaan jonkun. Kumpaakaan ei Suomen armeija tarjoaisi.

Juoksisit vain metsässä rynkky kourassa 5v saadaksesi... mitä? Osaamista, jota et voi hyödyntää siviilissä? Samalla kun kaverisi lukivat itsensä maistereiksi?

Petri Haapa

Ei, juurihan minä sanoin, että todellinen sotilas osaa muutakin kuin juosta rynkky kourassa pitkin metsiä, kuten varusmies. Armeijan kalusto rupeaa olemaaan niin teknistä, ettei sitä varusmiesaikana opi hallitsemaan.

Petri Haapa

Sotilas on ihan hyvä ammatti jollekin siinä missä sahuri tai rekkakuskikin.

Petri Haapa

"6-12kk nyt on vaikka löysässä hirressä, mutta 2-5 vuotta on jo sen verran iso rupeama ettei vaihtoehdon omaava ihminen siihen ryhtyisi."

Kuka on sanonut, että 2-5 vuotta pitäisi pelkän päivärahan voimalla kitua? Kohtuullinen palkka siitä pitäisi maksaa. Yksi vaihtoehto työttömyydelle.

Heikki Kosalainen

Juurihan Eduskunta hyväksyi ammattiarmeijan perustamisen EU:lle. Tällaisten kodinturvajoukkojen tehtävä ei tosipaikan tullen välttämättä olisi puolustaa suomalaisia, vaan suomalaisia hallitsevan pankkiiri/poliitikkoryhmän etuja.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Olen kanssasi samaa mieltä tässä fiktiivisessä tilanteessa. En koskaan ole kokenut ( 50 v + ) ikäisenä sen tasa-arvoisempaa yhteisöä kuin alakaskomppanian alokastupa. Siellä me olimme kaikki, niin ylioppilas, kirvesmies, maanviljelijä, ydinfyysikko, pappi , merimies, muusikko, jne. , samassa tuvasaa ja kaikki me juoksimme kun alikersantti juoksutti. Eikä meistä kukaan kuollut eikä kai saanut pahempia traumoja. Meistä, tuosta tuvallisesta ja monesta naapurituvasta, taottiin eräs kansan armeijan osa.

Muuten, tulee muistaa, että jokainen Suomen puolustusvoimien upseeri, toimiupseeri, opistoupseeri ja aliupseeri ovat kaikki olleet alokkaita, ml. puolustusvoimien komentaja. Heillä kaikilla on jo siltä ajalta vankka näkemys suomalaisen sotilaan persoonaan.

Petri Haapa

Minäkin olen käynyt varusmiespalveluksen ja ollut alokas. Tosin se oli valikoitu joukko, joka oli valittu pääsykokeiden ja lääkärintarkastuksen perusteella, eikä alikersantteja ollut juoksuttamassa. Yhtään ydinfyysikkoa tai pappia ei ollut joukossamme

Jukka Mäkinen

Éhdottomasti vaihtoehto 1 on parempi. Ammattisotilaat tietävät mitä tekevät ja kantavat teoistaan vastuun. Ennemmin tai myöhemmin.

Ajattele sitä poloista asevelvollista jota käsketään ampumaan omia kansalaisiaan, ja joka pelosta esivaltaa kohtaan tottelee. Sitten saa loppuikänsä miettiä mitä tuli tehdyksi. Painajaisista ei pääse eroon.

Näitä onnettomia oli sodan jälkeen metsät ja veneenaluset täynnä.

Käyttäjän HKorpilampi kuva
Hannu Korpilampi

Niin no... en kylläkään tarkoittanut tuota ampujien näkökulmasta tarkasteltavaksi, mutta kullekin tyylinsä ja prioriteettiensa mukaan.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Hieno suoritus!

Minua on aina ihmetyttänyt tämän valtion röyhkeys: Ensin nuoria potkitaan päähän kaikin mahdollisin tavoin ja sitten annetaan ladattu ase käteen ja käsketään kuolemaan tämän iljettävän järjestelmän eteen!

En ole päivääkään palvellut minkään maan armeijassa, mutta sellaisesta tulisi kyllä aika lyhyt reissu.

Johan Lom

Ja tässä tyytyväisenä kirjoittelet, kun muut huolehtivat turvallisuudestasi.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Minä olen aina huolehtinut ihan itse turvallisuudestani, mutta verojen kautta olen joutunut kustantamaan Suomen armeija -nimellä kulkevaa pakkolaitosta.

Petri Haapa

Minun turvallisuudestani huolehtii etupäässä poliisi, mutta ei yksikään varusmies

Johan Lom

Jos Suomessa ei olisi ollut yhtään varusmiestä viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana, niin talossasi asuisi venäläisiä ja itse saattaisit olla Siperiassa.

Petri Haapa

Älä, Johan Lom, kerro satuja, vaan pysyttele totuudessa, eli siinä mitä on tapahtunut. Muu on jossittelua. Onneksi Suomi liittolaisineen hävisi sodan.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Ei minulla ole nytkään taloa ja ihan sama, vaikka asuisinkin Siperiassa.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Armeijareissustasi tulisi todella lyhyt. Ja ladattua asetta tuskin saisit käteesi muualla kuin jossain kommariarmeijassa tai eteläamerikassa.

Petri Haapa

Kyllä minä varusmiesaikanani itse latasin aseeni aina. Ei minulle kukaan ladattua asetta käteen antanut.

Heikki Kosalainen

Aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita kuolemaan Kataisen vallassapysymisen vuoksi. Sodathan ovat sitä, että vallassa olevat löytävät riittävän määrän typeryksiä joko puolustamaan tai laajentamaan vallassaolevien valtaa väkivallalla.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Millaisen moraalisen velvollisuuden asepalveluksen suorittaminen langettaa? Säilyykö yksilön itsemääräämisoikeus? Ei siis juridisesti. Jos valtio päättää osallistua aseelliseen konfliktiin joka on täysin omien arvojen vastainen. Vaikkapa provosoimaton hyökkäyssota pienen eturyhmän taloudellisten etujen vuoksi?

Johan Lom

Kivahan se on filosofoida, mutta jos suomalaiset eivät aikoinaan olisi puolustaneet maataan, meistä ei kirjoittelisi täällä kukaan.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Hyvä että puolustivat. Mielummin filosofoin itsenäisessä valtiossa. Toisaalta, jos yksilöt olisivat aikanaan saaneet päättää, tuskin mitään sotaa olisi ollutkaan.

Johan Lom

Korkeintaan kyrillisin kirjaimin.

Jukka Mäkinen

Johan Lom ei tunnu vieläkään ymmärtävän että maanpuolustaminen ja yleinen asevelvollisuus ovat eri asioita.
Vaati paljon paljon enemmän miestä ja selkärankaa tehdä niinkuin Tuomas Ruuhijärvi.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Hankipas luettavaksesi Sotilasvalan kaava. Siitä selviää myös ja nimenomaan moraalinen velvollisuus.

Itsemääräämisoikeudesta, siis yksilön sellaisesta, en ole löytänyt minkäänlaista määritelmää mistään laista tai moraalikoodeksista.

Pienen eturyhmän painoarvo on aina pienempi kuin valtion. Varsinkin jos armeija on asevelvollisuusarmeija.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

" Minä N.N. lupaan ja vakuutan

(valassa) kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä,
(vakuutuksessa) kunniani ja omantuntoni kautta,

olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.
Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.
Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa, vaan niin kauan kuin minussa voimia on, suoritan saamani tehtävän loppuun.
Lupaan käyttäytyä kunnollisesti ja ryhdikkäästi, totella esimiehiäni, noudattaa lakeja ja asetuksia sekä säilyttää hyvin minulle uskotut palvelussalaisuudet. Tahdon myös asetovereitani kohtaan olla suora ja auttavainen. Milloinkaan en sukulaisuuden, ystävyyden, kateuden, vihan tai pelon vuoksi enkä myöskään lahjojen tai muun syyn tähden toimi vastoin palvelusvelvollisuuttani.
Jos minut asetetaan esimiesasemaan, tahdon olla alaisiani kohtaan oikeudenmukainen, pitää huolta heidän hyvinvoinnistaan, hankkia tietoja heidän toiveistaan, olla heidän neuvonantajanaan ja ohjaajanaan sekä omasta puolestani pyrkiä olemaan heille hyvänä ja kannustavana esimerkkinä.
Kaiken tämän minä tahdon kunniani ja omantuntoni mukaan täyttää. "

Rehellisyys ja paras kyky ovat yksilöllisiä, samoin tulkinta siitä mikä on isänmaalle parasta. Esivallan laillisuus on selkeä homma - niin kauan kun on, menee muuten juridiikkaan samalla. Kunnollisuus ja ryhdikkyys...mitä noista nyt osaisi sanoa? Kyllä tämä aika paljon jättää nimenomaan yksilön tulkinnan varaan.

Pienen eturyhmän painoarvo voi olla yllättävänkin suuri, mutta se nyt oli vain esimerkki. Sotilasvallankaappauksessa esimerkiksi ei tämän valan alkuosan mukaan tule totella upseereja vaan poliitikkoja... loppuosassa taas käsketään tottelemaan nimenomaan esimiehiä.

Sisällisota kaikissa muodoissaan on kaiketi tämän valan ulkopuolella.

Heikki Kosalainen

Aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita kuolemaan Kataisen vallassapysymisen vuoksi. Sodathan ovat sitä, että vallassa olevat löytävät riittävän määrän typeryksiä joko puolustamaan tai laajentamaan vallassaolevien valtaa väkivallalla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Viittaan perustuslakiin. Siinä määritellään myös yksilöä koskevat lait, asetukset ja viranomaisten määräykset. Toki itsekin koen, että jotkut viranomaisten määräykset ja jopa lait, ovat vastoin omaa moraalista käsitystäni ( meitähän on Suomessa jossakin vastaavassa asisassa varmaankin noin 5,4 miloonaa ). Mutta silti, joskus, jopa hammasta purren, joudun niitä noudattamaan.

No, jos näitä haluaa muuttaa: Sitten vain mukaan poliittiseen toimintaan ja esityksiä kansanedustajile, niille joita olet äänestänyt, ministereille... jne. nykyjään se on helppoa, kun on tämä netti. Olen itsekin näin tehnyt.

Toisaalta tämäkin Puheenvuoro on oiva esimerkki demokraattisesta dialogista. Hyvä näin. Parempi täällä keskustella kuin paiskoa kiviä ( niin kuin esim. Ranskassa v. 1968 ), kun voi vastata "sanan säilällä" eikä heittää katukiveä takaisin ( kuka se olikaan kuuluisa saksalainen ministeri , joka nuorena hakkasi poliisia ? ). Sillöin oli viestin kulku oli melko on-off linjalla ( katukivi osui tai ei osunut ).

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Sillisalaattia.

Siis mikä kollektiivi on päättänyt sodista, joita yksilöt eivät olisi aloittaneet ? Eivätkö kollektiivit koostu yksilöistä ?

Puhut poliitikkojen tottelusta. Mitä se on. Eivät sotilaat ota käskyjä vastaan poliitikoilta, mitä nyt ehkä eteläisessä amerikassa. Poliitikko ei ole Suomessa mikään virka tai arvo. Laki määrittelee erittäin tarkkaan käskyvaltasuhteet. Sotilaallisessa käskytyksessä on ylinnä siviili, eli siis tasavallan presidentti. Kaikista perustuslain rukkauksista huolimatta tilanne on näin ja presidentin valitsee Suomen kansa kansanäänestyksellä, kuten ehkä muistat hiljan tapahtuneen.

Sotilasvallankaappaukset eivät ole kovin yleisiä Euroopassa.

Sotilasvala ei määrittele sotaa, vaan velvollisuuksia. Siten saivartelu sisällissodan muodoista on tökeröä.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Kollektiivi on esimerkiksi valtio. Tässä yhteydessä voisi ajatella yksilöllistä ratkaisua tilanteen mukaan - erotuksena etukäteispäätökselle.

Poliitikkojen tottelu on lähtökohdiltaan erilaista kuin esimiehiltä vastaanotettu käsky. Laillinen yhteiskuntajärjestys perustuu sille, että demokraattisesti valitut poliitikot säätävät lakeja. Näiden lakien tottelu on tietenkin pääasia, mutta niiden muotoilu kiertää kansalta demokratiassa poliitikkojen kautta.

Sotilasvallankaappaukset ja sisällissodat ovat harvinaisia, mutta eivätpä suveereenien valtioiden väliset "tavalliset" sodatkaan kovin yleisiä ole.

Tällä hetkellä ja viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana yleisestikin sotilaalliset konfliktit, joissa armeija (asevelvollisuus- tai ei) on mukana, ovat olleet melkolailla sidoksissa poliittisiin epäselvyyksiin. Mikäli poliittinen tilanne on vakaa, ei konflikteja juuri synny.

Sota liittyy yleensä joko taloudellisten, uskonnollisten tai muiden vakaumusten ristiriitaan. Yleensä kyse on maa-alueiden hallinnasta. Pelkistäen voidaan puhua kahdesta tapauksesta: olemassaoleva valtio pyrkii liittämään toisen valtion alueita hallintaansa (Irak-Kuwait) tai eri näkemyksiä edustavat ryhmä valtion rajojen sisäpuolella eivät pysty sopimaan yhteisistä pelisäännöistä (Jugoslavia).

Suomen armeijan logiikka perustuu yleisesti ensimmäisen tapauksen mukanaan tuomiin skenaarioihin. Tarkentaen, valmistaudutaan siihen että jos Venäjä hyökkää Suomeen. Euroopan unioinin perustuslaki ja tiivistyvä puolustusyhteistyö muuttavat kuviota. Jos EU muuttuu liittovaltioksi, päteekö sotilasvalassa vannottu moraalinen velvoite myös tapauksessa, jossa konfliktialue sijaitsee vaikkapa Etelä-Euroopassa?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Jani Jansson !

Kerrot, että kollektiivi on valtio. Jos sinä teet valtiossa yksilöllisen ratkaisun aina sen mukaan mikä Sinulle sopii, et ole sen valtion ylläpitävä jäsen, vaan vapaamatkustaja.

Poliitikkojen tottelu on poliitikkojen tottelua. Poliitikot eivät säädä lakeja. Sen tekevät kansanedustajat. Ainakin noin nimellisesti.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana on pelkästään Euroopassa tapahtunut vaikka mitä. Entisen Jugoslavian alueilla on ollut useampia sotia. Ja itse asiassa on vieläkin. Kaksi NATO-maata ovat edlleenkin selvittämättömässä ristiriidassa, joka on välillä ollut puhdasta sotaa. Tätä on jopa suomalaisjohtoisesti yritetty hillitä. Sotilasvallankaappauksia on ollut useampia esim. Kreikassa, jossa sellainen voi pian taaskin tulla ajankohtaiseksi. Terrorismia, joka tehoiltaan on jopa samaa luokkaa kuin vanhat eurooppalaiset sodat 1600-1700-luvuilla on meillä koko ajan. Jos tätä viittäkymmentä vuotta vain hieman venytetään on meillä kaikki itäblokin kapinat/kansannousut jne. kuvassa mukana. Tsekkoslovakia, Puola, Itä-Saksa, Unkari, Romania jne...

Suomen armeijan logiikka on käsite, joka on kyllä taatusti keksimäsi. Todistaa vain, ettet tiedä asiasta mitään. Armeijan tehtävä määritellään voimassa olevassa laissa. Lakia säätää eduskunta, ei poliitikot. Armeija toteuttaa saamansa tehtävää niiden resurssien mukaan mitä rahoista on jäljellä, kun kaikki turhempi ensin on maksettu pois. Tähän ei mitään logiikkaa tarvitse. Koska sotaa (siis ihan oikeata sellaista) johtavat aina siviilit, täytyy logiikkaa kysyä sieltä. Armeija suorittaa sotatoimia, joita maamme siviilijohto sille on osoittanut. Sotatoimia johtaa upseeristo, joka ei ota käskyjä vastaan poliitikoilta.

Käsityksesi moraalisesta velvollisuudesta on näemmä sidottu maantieteeseen.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Eipä toi totaalin "rangaistus" vissiin kauheasti eroa intistä? lomille pääsee, et saa kutsuttua kavereita kylään, pääset käymään kaupassa?
Ainoa ero tuntuu olevan se, että intissä saa koulutusta? Ja se että jos käy paska mäihä, lusit intissä vuoden

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Petri Haapa:

Ihmettelet tätä alikersantti-asiaa. Luepa uudestaan Kimmo Hoikkalan kommentti.

Hän myöntää, ettei tiedä omaa "statustaan", eli siis onko nostoväessä tai reservissä.

Nostoväessä ei yleensä ole alikersantteja, sen enempää kuin edes sellaiseksi kouluttamista.

Onko Sinunkin tietämyksesi tätä luokkaa, kun ihmettelet?

Petri Haapa

Enhän minä nostoväkeen kuulumista ihmettele, vaan sitä miten alikersantin arvon hankkiminen liittyy yleisen asevelvollisuuden vapaaehtoisuuden kannattamiseen

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Hieno suoritus. Hoidit sen tärkeimmän eli tiedotuksen enemmän kuin riittävällä tasolla. Kun itse aikoinaan tein lähes vastaavan keikan, oli se niin poikkeuksellista, että lehdet hoitivat tiedotuksen aika pienellä siemensyötteellä ja minun ei tarvinnut, enkä olisi silloin pystynytkään, niin tasokkaaseen tiedotukseen kuin sinä. Nostan hattua.

Uteliaille, oma "keikkani" n. 25 v. sitten aika äskettäin muistojen kullittamana kerrottuna: http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93534-vanki...

Atte Rätt

Paljon täällä peräänkuulutetaan kansalaisvelvollisuuksia ja maanpuolustusta. Kun kerran kansakunnan kaapin päällä tällä hetkellä kaakattaa Stubbit, Kataiset, Guzenina-Richardsonit, Risikot, Kyllöset sun muut isänmaanpetturit, tunarit ja hyysääjät, en oikein tiedä, onko Suomi nykyisellään puolustamisen arvoinen. Vielä suuremmasta syystä siksi, että Suomen kansa on suuressa viisaudessaan kyseiset hirvitykset paikalleen äänestäneet, ja mikäpä sitä suojelemisen arvoista kansallisomaisuutta olisi ellei kansa.

Mitä armeijaan tulee, niin näinkin pitkän työelämäjakson jälkeen sen kyllä ottaisi lähinnä mukavana retkirupeamana.

Johan Lom

Mietin tässä, että näyttää tuo totaalikieltäyminen olevan tehty kaikkein miedoimmaksi palvelumuodoksi, kun siitä selviää 180 päivällä.

Jukka Mäkinen

En nyt sanoisi että kovin mietoa. Siitä jää merkintä rekistereihin, ja työnantajat edelleenkin niitä katsovat.
Kaikista helpoimmalla pääsee kun käy intin ja pitää matalaa profiilia.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos rikosrekisteriä tarkoitat, niin olet väärässä. Totaalien tuomiot ovat viidellä tapaa erikoisia ja voikin perustellusti väittää, että lainsäätäjäkin on ymmärtänyt kyseessä olevan mielipiderikoksen. Erot ovat:
- Ei merkintää rikosrekisteriin
- Ei voi muuntaa sakkotuomioksi
- Ei voi yhdistää muista rikoksista saatuihin tuomioihin
- Ei vaikuta muiden myöhempien rikosten tuomioihin
- Ei voi kärsiä ehdonalaisena

Kaikista helpoimmalla pääsee hankkimalla vapautuksen. Muusikkopiireissä se lienee suosituin tapa.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Haasteet. Oikeudenkäynti. Ihmisoikeuksien menettäminen puoleksi vuodeksi. Koko puolen vuoden aikana kuusi vuorokautta poistumislupia. "Palveluksen" suorittaminen alkoi minun tapauksessani vuosi ja viisi kuukautta kieltäytymisen jälkeen.

Näin jälkeen päin sanoisin, että tuomion odottaminen oli paikoitellen jopa raskaampaa kuin vankilassa oleminen. En nyt voi sanoa, että prosessi mitenkään äärettömän raskas olisi ollut, mutta helpoimmaksi sen nimittäminen on mielestäni jo valehtelemista.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minulla oli osittaiskieltäytyjänä vain kuukauden tuomio, joten paha verrata, mutta odottelu ei rasittanut tippaakaan. Muistaakseni minulle sanottiin ulosottovirastossa, että saan niin paljon lykkäystä täytäntöönpanoon, kuin haluan ja istumaan saa mennä, kun haluaa tai noin sen ymmärsin. Sitä en muista, miten paljon aikaisemmin ilmoitin, että vietän "kakolassa" (Turun lääninvankila on samalla mäellä oleva punatiilinen rakennus enkä siis ollut siellä graniitti tai kakoliittilinnassa, jota yleensä kakolaksi sanotaan) kesälomani. Tosi mukavia olivat ulosottovirastossa.

Ja tähän taas Hurjan pojan koti: http://www.youtube.com/watch?v=hwkNb_LU1jM

Heikki Ojala

Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.

tätä on tullut rikottua. Mihin voin illmiantaa itseni?

Heikki Ojala

joo meidän reinikaisethan rupeaisivat varmaan tutkimaan esim. luovuttinko markasta laillisesti :-P

jarno pelkonen

Täytyy muistaa että nämä runkkarit ja sotahullut ovat valmiina jopa tappamaan oman maan kansalaisia omassa sotakiimassaan. Mutta toisaalta , eikös niitä "friendly Firejäkin" satu sodissa tommossille paskahousuille niiko ///////// ym.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Totaalikieltäytyjät ja sivarit eivät ole uhka Suomelle. Taantumuksellisen rappioajattelun edustajat, jotka hyväksyvät kansalaisiin kohdistuvan mielipidevainon ja jopa väkivallan, ovat se todellinen uhka Suomelle. Mielipidevainoa harjoittava ja kansalaisiaan orjuuttava valtio ei puolestaan ole puolustamisen arvoinen.

Käyttäjän jussimakinen kuva
Jussi Mäkinen

Tein työtä jolla oli tarkoitus. Minun palvelukseni Suomen ja suomalaisten asevelvollisten puolesta kesti lasketatavasta riippuen 1092 tai 730 vuorokautta. Ensimmäinen luku kertyy varusmiespalvelukseni kestosta ja päivistäni Varusmiesliiton puheenjohtajana, jälkimmäisestä pyyhin oman palvelukseni pois.

Varusmiesliitto on Suomen ainoa kaikkia asevelvollisuuttaan suorittavia (varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet) edustava etu- ja palvelujärjestö. Valitettavasti et palveluitamme käyttänyt, koska päädyit kansalaistottelemattomuuden tielle. Sille tielle, missä poltetaan julkista omaisuutta, vastustetaan yhteiskuntaa sen palveluista nauttien. Nettosaajan anarkismiin tukeutuen näytit mielipiteesi, se kuultiin ja kirjattiin. Nyt unohdettiin.

Kuten aiemmin tekstissäni viittasin palveltuani 12kk varusmiespalveluksessa ja koluttauduttuani läpi oppivelvollisuuden ikätoverieni kanssa, totesin järjestelmässä virheitä. Minun tapani korjata virheet oli heittäytyä vapaaehtoistyöhön kansalaisjärjestöön.

Järjestötyössä sain vuosina 2010-11 aitiopaikalla olla kehittämässä suomalaista puolustusjärjestelmää. Sain tiiviisti neuvottelukunnasta käsin olla mukana Risto Siilasmaan johtaman Suomalainen asevelvollisuus- raportin valmistelussa. Kerroin mielipiteitä, tunnustin tosiasioita ja nyt odotan kehittämistoimenpiteiden toteutumista. Sama jatkui toimikauden alusta loppuun, aina suomalaisten siviilipalvelusmiesten ja varusmiesten etua edistäen. Niiden nuorten miesten ja naisten puolesta, jotka tunnustavat vastuun, joka parlamentaarisesti (yhdessä) on meidän hartioille asetettu.

En halua luennoida yhteiskunnan määritelmiä anarkistille, mutta pyydän sinua perustelemaan totaalikieltäytymiseen johtanutta tapahtumaketjua. Luin aiemmat blogisi aiheesta, enkä löytänyt konkreettisia perusteluita, mikäli orjatyö-argumentti unohdetaan.

Luulen tietäväni miksi oletettavasti ehdottamasi palkka-armeija on mahdoton ja haitaksi Suomelle. Haluan silti vilpittömästi, että valotat maailmankuvaasi minulle.

PS: Toivon sinun toipuneen lapsiorjatyö vuosistasi (lue: oppivelvollisuudesta).

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju
Käyttäjän MikkoHuttunen kuva
Mikko Huttunen

Vapaudenmenetyksestä tuli mieleen oma armeija-aika 19 vuotta sitten. Kokemus oli samansuuntainen: menetti vapauden määritellä kauanko viipyy wc:ssä, milloin syö, milloin nukkuu jne. Herätä piti 06.00, puheluja ei saanut soittaa, ei saanut puhua ilman lupaa, piti seisoa ja istua hievahtamatta jne. Piti teititellä, anoa lupaa päästä tauolla tupakalle, ei saanut poistua rakennuksesta. Makuuhuone piti jakaa 18 muun kanssa, sängyllä ei saanut olla kuin klo 22-06 välisenä aikana jne.

Kun kuukauden kuluttua pääsi kotiin käymään, tuntui uskomattoman hyvältä saada kävellä marssimatta ja olematta muodostelmassa.

Maanpuolustustakin opittiin, mutta näin jälkeenpäin ajatellen taidettiin oppia enemmän yhteiselämän taitoja ja omasta halusta luopumisen kykyä. Molemmille on ollut tarvetta sittemmin mm. työyhteisöissä - täytyyhän sitä työpaikoillakin noudattaa kelloa, luopua omista haluistaan, huomioida muita ja totella esimiestä. Kahvillekaan ei voi lähteä koska tahtoo vaan vasta lakisääteisellä kahvitauolla, 10 minuutiksi. Ja aika moni aikuinen ihminen joutuu aika ajoin jonottamaan vessaan myös kotonaan - yhdessä eläminen on pientä omasta luopumista koko ajan.

Sellainen yhteiskunta, jossa jokainen tekisi juuri siten kuinka tahtoo, olisi pelottava. Asevelvollisuusarmeija on, niin kummalta kuin se ehkä tuntuukin, antanut monelle joitain tärkeitä raameja: taitoja, joita on tarvinnut sopeutuessaan muuhun aikuisen elämään.

Toimituksen poiminnat